Når man går i gang med trapperenovering, er der nogle forberedelser man kan foretage inden montering af de nye trappetrin, så de eksisterende trappetrin er klar så de monteret trappetrin holder de næste mange år.

Forberedelse til Trapperenovering - Opmåling

Forberedelse til trapperenovering

Når man lige tænker over det, kan det lyde uoverskueligt at renovere en trappe så vi har lavet denne lille guide, der forklarer hvilken forberedelse til trapperenovering der er nødvendig når du skal danne dig overblikket på hvad det kræver, hvilket værktøj der skal bruges.

Klargøring

Faktisk er dette en ret overskuelig opgave. Du får brug for sandpapir eller en excentersliber med spids så du kan slibe overfladen ren og plan, helt ind i hjørnerne. Sørg for at evt. maling m.v. er slebet helt af på de gamle trin og trinnet er helt plant.

Hvis det er meget gamle trin, kan det være du får behov for at spartle nedslidte områder på trinnet og derefter slibe endnu engang.

Har de eksisterende trin en trappenæse eller trappeforkant, er det nødvendigt at skære denne af for at de nye trin kan monteres.

Eksisterende trappeforkant skåret af i vinkel

Overfladen, hvor trapperne renoveres, skal være tør, ren og jævn. Hvis du vælger at lime trinnet på et linoleum- eller nålefiltstæppe, skal du være sikker på, at underlaget er helt fastgjort fast til bunden. Plast- eller vinylmåtte skal altid fjernes inden installation.

Montering direkte på beton eller i ståltrapper anbefales ikke. Trapper med almindeligt tæppe på eksisterende trappetrin skal altid fjernes. Sørg for, at den gamle forkant er lige, så limen og den forreste kant af det nye renoveringstrin har god kontakt og sikre en god fastgørelse.

Opmåling

Når du er færdig med at klargøre de eksisterende trin. Dette kan gøres med en tommestok, målebånd eller lign. Dette giver dig et godt overblik på hvad du skal bruge at trinstørrelser, så du får bestilt det helt rigtige, første gang.

Lundbergs har et værktøj der er perfekt til dette. Det kaldes en trappetrinsmåler og det anbefales kraftigt at man benytter denne til måde opmålingen men også senere, når du skal skære trinnene til. Den findes i to modeller, en til gør-det-selv folket og en til fagfolk som skal lave mere end en enkelt eller to trapperenoveringer.

Trappetrinsmåleren har bevægelige dele, som lægges til på alle kanter på trinnet, låses fast og så kan du tage opmålingen fra denne. Du skal tage 2 mål på hvert trin, for at finde de mål som de nye trappetrin som minimum skal opfylde. Det er bredden og dybden. På trapper med sving, er det trinnets maksimale mål du skal bruge.

Husk! – hvis du bruger stødtrin

så skal du lægge tykkelsen på stødtrinnet til trinnets totale dybde, da trappeforkanten går ud over stødtrinnet ved montering.

Du kan med fordel bruge dette skema til at noterer dine mål, så når du skal til at bestille, ved du præcis hvilke dimensioner du skal bruge på dine nye trappetrin.

Montering

Når du har fået dine nye trappetrin, stødtrin eller bagkantlister hjem, er det tid til at monterer dem. Sørg for at overfladen på de nyslebne trin er helt rene og tørre. Tag dine mål eller endnu bedre din nye trappetrinsmåler og mål endnu engang. Tag derefter værktøjet og læg det oven på de enkle trin og afsæt skæremærker derfra.

Slå streger mellem punkterne og brug så en rund- og duksav, gerne med retskinne til at lave snittet i trappetrinnet.

Når du har målt det første trin op, skåret det til, skal det gamle trin have MS montagelim påført. Der skal godt med lim på og helt ud til kanterne. I gennemsnit er der lim til 3-4 trin pr. patron.

Har du stødtrin på trappen, skal det første stødtrin, fra neden, været monteret inden du fastgøre det første trin. Alternativt kan du vælge at skære stødtrinnet til efterfølgende og monterer det under trappeforkanten på det første trin – men det anbefales klart at stødtrinnet er monteret inden, da det så går op under trappenæsen på trinnet. Dette giver en flottere finish.

Forberedelse til Trapperenovering - Montering

Læg dit trappetrin på plads, og træd varsom på trinnet for at fordele limstrengene så jævnt som muligt mellem underlag og trin. Sørg for, at trappetrinnet er i den nøjagtige position, inden limen hærder.

Kort om materialerne og miljøet

Trappetrin, stødtrin og bagkantlister fra Lundbergs Premium, Classic og Rustic serie, er alle fremstillet af massiv nordisk egetræ. Der er alle FSC-certificeret. Trend-serien er alle PEFC-certificeret

Kort video om forberedelse til trapperenovering